De Sint is weer in het land dus mag de amandelstaaf niet missen. Deze koolhydraatarme amandelstaaf is een echte geluk maker waar jij je vingers bij aflikt. En dat in een uurtje tijd. Love.Life
Dit heb je nodig voor het koekdeeg
125 g amandelmeel 15 g kokosmeel
2 tl bakpoeder ¼ tl psylliumvezels
Mespuntje zout 2 eieren
60 g roomboter 1 el slagroom
1/3 tl xanthaangom
3 ½ el speculaaskruiden of peperkoekkruiden
50 g erythritol of gewoon naar jouw smaak
Dit heb je nodig voor de amandelspijs
100 g amandelmeel mespuntje zout
¼ tl vanillepoeder 40 g erythritol
Citroenrasp van een halve citroen eigeel bewaren voor later
Dit heb je nodig voor de afwerking
1 eigeel amandelen
Zo maak je het koekdeeg
- Meng het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, erythritol, koek of speculaaskruiden, xanthaangom, psylliumvezels en zout goed elkaar. V
- Voeg de eieren en slagroom toe en meng het geheel.
- Verwarm een klein pannetje en smelt hierin de boter. Laat het iets afkoelen en voeg de boter toe aan het geheel kneedt het tot een mooi deeg.
Zo maak je de spijs
- Voeg alle ingrediënten voor de spijs goed door elkaar. Voeg eventueel een beetje citroensap toe voor de smaak maar zorg ervoor dat het spijs niet te dun wordt. Het is namelijk belangrijk dat het een goed samenhangend geheel is.
- Maak van de spijs een rol van ongeveer 20 cm lang.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden.
Zo maak je de staaf
- Pak 2 bakvellen en leg het deeg ertussen. Wrijf het deeg plat en verwijder vervolgens het bovenste vel. Van het onderste vel vouw je de 4 randen terug om zo een strakke rechthoek te krijgen. Circa 20 cm bij 25 cm.
- Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg op. Met een vochtige vingen de naad en de uiteinden dicht vouwen. Leg de staaf met de naad aan de onderkant op het bakpapier op de bakplaat.
- Kluts het eigeel en voeg er 2 a 3 druppeltjes water aan toe. Besmeer de staaf met het eigeel. Dompel de amandelen even door het overgebleven eigeel en decoreer de staaf naar eigen idee.
En bakken maar…
- Bak de staaf eerst op 160 graden voor 10 minuten. Vervolgens zet je de oven op 145 graden en bak je hem af in 15 a 20 minuten. Controleer na 15 minuten met een prikkertje van hout of hij klaar is. Prikker schoon dan is de staaf klaar. Prikker niet schoon bak dan nog even door tot 20 minuten.
- Even laten afkoelen op de plaat op het aanrecht. En dan smullen maar.
Mits goed verpakt kun je deze lekkernij 3 dagen bewaren in de koelkast. In vriezer 3 maanden.
Voedingswaarden per plakje: 252,5 g Kcal, 7,8 g eiwitten, 1,9 g khd, 9,5 g vetten, 3,2 g vezels.